Blog: Ventilatieproblemen door Coronapandemie

Steeds vaker kom ik tijdens het uitvoeren van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) bij verschillende opdrachtgevers ventilatieproblemen tegen. Sinds de Coronapandemie zie ik steeds vaker dat er wiggen, touwen of zelfs brandblussers worden gebruikt om (brand)deuren open te houden om ruimtes enigszins te kunnen ventileren. In deze blog probeer ik toe te lichten welke gevaren en risico’s er schuil gaan achter het open houden van deze (brand)deuren.

Ventilatieproblemen

Op dit moment heerst er een Coronapandemie en moeten we allemaal aanvullende maatregelen treffen om de gezondheid van de medewerkers, bezoekers, leerlingen, ouderen en derden te beschermen. Een van de maatregelen die moet worden genomen is ventilatie. En hoe kunnen we de ventilatie bevorderen als we geen dure luchtbehandelingsinstallaties kunnen laten aanleggen. Juist door het openen van deuren die doorgaans altijd dicht zitten.

Het RIVM zegt het volgende over ventilatie:

Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van de binnenlucht met verse buitenlucht. De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht.

Je kunt ventileren door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren, of met mechanische ventilatiesystemen. Daarnaast is regelmatig luchten van ruimtes belangrijk. Luchten doe je bijvoorbeeld door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Je laat dan in één keer veel verse lucht naar binnen. Doe dit bijvoorbeeld na het koken, douchen of nadat er meerdere mensen zijn samengekomen.”

Hoe kunnen we er in de praktijk voor zorgen dat we geen ventilatieproblemen hebben

Wat ik doorgaans zie is dat als er geen goedwerkend luchtbehandelingssysteem in een pand aanwezig is en dat er dan naar manieren worden gezocht om toch een vorm van trek te creëren. Dit kan doormiddel van de volgende manieren uitgelegd in de onderstaande video van het RIVM.

Echter dit kan bij bedrijven met bijvoorbeeld kantoren aan de raamzijde en binnen kantoortuinen voor de nodige problemen zorgen. Dit omdat doorgaans de deuren van deze kantoren gesloten zijn en men het erg vervelend vindt om op de tocht te zitten. Vaak zie je dan ook dat de klapdeuren in de aangrenzende gangen worden opengehouden met wiggen, touwen, dozen en/of andere attributen. Maar dan vraag ik mijzelf af mag dit? zijn dit geen brandcompartimenteringsdeuren? en moeten deze deuren niet gesloten blijven.

Om deze vraag te beantwoorden staat hieronder een korte uitleg over deze brandcompartimenteringsdeuren.

Wat zijn brandcompartimenteringsdeuren:

Brandcompartimenteringsdeuren zijn deuren die ervoor moeten zorgen dat de brand in de ruimte blijft waar deze is begonnen. In het Bouwbesluit 2012 staat aangegeven waaraan deze deuren moeten voldoen. Doorgaans moeten deze deuren een brand 30 á 60 minuten tegen kunnen houden. Dit geeft de gebruiker van het pand voldoende tijd om te vluchten. Doorgaans zijn deze deuren altijd gesloten. En moet je deze openduwen om naar de volgende ruimte te gaan. Echter kan ervoor gekozen worden om deze zelfsluitende constructieonderdeel ofwel de compartimenteringsdeuren open te laten staan gedurende de dag door middel van een kleefmagneet. Dit is toegestaan mits er wordt voldaan aan artikel 7.3 Vastzetten van zelfsluitend constructieonderdeel van het Bouwbesluit 2012. Hierin staat opgenomen dat bij brand en bij rook door brand automatisch het kleefmagneet wordt losgelaten. Dit gaat niet wanneer er een wig, deurhaak, touw of bijvoorbeeld een brandblusser voor deze deur staat, zoals op de onderstaande afbeeldingen:

Deurhaak
Deurstop
Wig onder deur

Het is dus eigenlijk best een dilemma hoe er nu moet worden omgegaan met deze situatie.

Er zijn 3 keuzes die u kunt maken, namelijk:

  1. Kiest u ervoor om te gaan ventileren door alle brandcompartimenteringsdeuren open te zetten met wiggen, touwen, en/of andere voorwerpen en neemt u daardoor het risico van een snelle brandverspreiding voor lief. Dat mag niet volgens het bouwbesluit 2012.
  2. U installeert een luchtverversingsinstallatie. Dat zou de beste oplossing zijn, maar meest kostbaar.
  3. U nodigt Brogaal uit voor een gesprek als regel 1 en regel 2 niet op u van toepassing zijn. Wij kijken samen met u naar andere mogelijkheden binnen het bouwbesluit van 2012 en adviseren u in de verschillende opties die wij u te bieden hebben.

Wat kunnen wij voor u doen

Wij kijken samen met u naar de ventilatieproblemen binnen uw bedrijfspand. Wij geven u advies over dit onderwerp en denken met u mee over het inrichten van een veilige en gezonde werkplek. Onze veiligheidsadviseurs kunnen uw KAM-/ Preventiemedewerker adviseren over het leveren van maatwerk.

Bent u geïnteresseerd in een van onze diensten of wilt u meer informatie ontvangen over de mogelijkheden die Brogaal onder andere kan bieden? Dan lichten wij dit graag toe tijdens een vrijblijvend gesprek.

U kunt ons bereiken op info@brogaal.com of via telefoonnummer: 033-4614303.

Met Vriendelijke Groet,

Jeffrey Nachtegaal

Wilt u dit bericht delen, gebruik dan de ondersteunende kanalen.