Preventiemedewerker (PM) / Arbocoördinator
Elk bedrijf moet ten minste één preventiemedewerker in dienst hebben die de maatregelen (gericht op de veiligheid en gezondheid binnen een bedrijf) uitvoert. De PM kan een vaste medewerker zijn die deze functie ernaast doet. Bij kleine bedrijven mag de directeur als preventiemedewerker optreden.
Een arbo-coördinator/preventiemedewerker coördineert en bewaakt het arbobeleid, de dagelijkse veiligheid en gezondheid binnen een bedrijf. Daar wordt hij/zij dan ook verantwoordelijk voor gesteld. De eindverantwoordelijkheid voor het arbobeleid blijft bij de directie.
Wat moet een preventiemedewerker doen en weten?
Deze medewerker houdt zich bezig met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Hij of zij moet dus kennis hebben van de Arbo-risico’s binnen het bedrijf. Die worden helder op basis van de RI&E en het Plan van Aanpak.
De taken van een preventiemedewerker bestaan bijvoorbeeld uit:
- voorlichten over risico’s.
- het bewaken van het juiste gebruik van beschermingsmiddelen.
- aanspreekpunt voor vragen over veiligheid en gezondheid.
- meewerken aan het opstellen van de RI&E.
- overleg met directie en personeelsvertegenwoordiging over arbo-zaken.
De drie wettelijke taken van een preventiemedewerker zijn:
- Het (mede) opstellen en uitvoeren van de risico inventarisatie en evaluatie.
- Het adviseren en nauw samenwerken met de ondernemingsraad / personeelsvertegenwoordiging over de te nemen maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.
- Deze maatregelen (mede) uitvoeren.
- ‘helicopterview’.
- kennis hebben van de (branche-)instrumenten.
- draagvlak creëren.
- contacten met partijen die ontbrekende kennis of expertise kunnen leveren.
De PM hoeft geen algemene cursus te volgen, zolang hij of zij maar over de specifieke kennis van Arbo-risico’s beschikt die voor het bedrijf relevant is. Over het deskundigheidsniveau van de preventiemedewerker(s) wordt geadviseerd door een gecertificeerde deskundige in het kader van zijn toetsing van de RI&E. Hoe de werkgever dat advies verwerkt is onderwerp van instemmingsrecht van de medezeggenschap (ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging)
Een arbo-coördinator / preventiemedewerker kan alleen maar zijn rol uitvoeren als hij hier voldoende tijd voor heeft. De hoeveelheid tijd is afhankelijk van de bedrijfsgrootte, maar ook van de hoeveelheid risico’s, de ernst van de risico’s en de complexiteit van de risico’s.
Overige aandachtspunten:
- Elk bedrijf moet ten minste één werknemer aanwijzen als PM.
- Als het bedrijf maximaal 25 werknemers in dienst heeft, dan mag de directeur zelf de PM zijn.
- Het bedrijf mag niet iemand van buiten aanstellen als PM, behalve als er geen mogelijkheden zijn om de bijstand binnen het bedrijf of de inrichting te organiseren.
- Het is van belang dat de PM over voldoende deskundigheid en ervaring beschikt om de preventietaken goed uit te voeren.
- In de RI&E moet staan hoe werknemers in contact kunnen komen met de PM.
- Het bedrijf moet ervoor zorgen dat de PM voldoende tijd krijgt voor de uitvoering van de taken.
Detachering van de preventiemedewerker
Wanneer de werkgever in overleg met de personeelsvertegenwoordiger of ondernemingsraad besluit een externe preventiemedewerker in te schakelen, dan kan dit via Brogaal. Je kunt ons voor een vast aantal uren per jaar inhuren om als preventiemedewerker binnen jouw organisatie te fungeren. Het aantal uren is sterk afhankelijk van de behoefte en risico´s binnen de organisatie. Het is mogelijk om van het vooraf afgesproken aantal uren af te wijken indien dit noodzakelijk is.
Heb vragen over deze functie? Neem dan eenvoudig contact met ons op via 033-4614303 of mail naar info@brogaal.com.
Offerte aanvragen - Preventiemedewerker / Arbocoördinator
