Blog: Hoeveel EHBO-koffers heb je nodig in jouw bedrijf

Naar aanleiding van het uitvoeren van een aantal Risico Inventarisaties & Evaluaties die wij hebben uitgevoerd zijn er altijd veel vragen en is er veel onduidelijkheid over EHBO-koffers. Een aantal vragen die we altijd krijgen zijn: Hoeveel hebben we er nodig, waar moeten ze hangen, wie moet ze onderhouden, wie is er verantwoordelijk enz. Middels deze blog proberen we het e.e.a. op te sommen, zodat u beter weet wat u nodig heeft.

Wat is wettelijk verplicht?

Ja, een werkgever is wettelijk verplicht om zorg te dragen voor het welzijn van de medewerkers. Eerste hulp bij ongelukken is hier onderdeel van. De werkgever is verplicht om voldoende bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aan te stellen die een geldig EHBO-diploma hebben en die in het geval van een ongelukje eerste hulp kunnen verlenen. De werkgever is eveneens verplicht deze BHV’ers toegang te geven tot de juiste producten om dit mee te kunnen doen. Dit betekent dat er voldoende EHBO-koffers aanwezig moeten zijn en dat deze binnen handbereik moeten liggen, als er iets is gebeurd.

Er zijn twee officiële EHBO kits beschikbaar voor bedrijven, namelijk EHBO-koffer A en EHBO-koffer B. Het verschil hiertussen is klein. In deze blog staat toegelicht welke u nodig heeft voor uw locatie en waarom. In de RI&E kan worden opgenomen hoeveel EHBO-trommels er aanwezig moeten zijn. Uw preventiemedewerker of onze preventiedeskundige/ Arbocoördinator, middelbaar veiligheidskundige kunnen u ook hierin ondersteunen. Stel u vraag hier.

Hoeveel EHBO-koffers heeft u nodig?

Hoeveel EHBO-koffers u nodig heeft, is afhankelijk onder andere van de grootte van uw bedrijf afhankelijk. Er zijn 2 belangrijke zaken die u in gedachten moet houden:

  • Elke unit (De definitie hiervan wordt hieronder toegelicht) heeft zijn eigen EHBO-koffer nodig.
  • Een stelregel vanuit het oranje kruis is dat binnen binnen 30 seconden de EHBO-koffer beschikbaar moet zijn.

Definitie ‘unit’:

  • Aparte gebouwen of verschillende verdiepingen kunnen gelden als verschillende units.
  • Ook een apart kantoor, werkplaats, gymzaal, keuken en voertuigen, zijn aparte ‘units’.
  • Binnen een ‘unit’ met afwijkende risico’s dient de EHBO-koffer bereikbaar te zijn en afgestemd te zijn op de aanwezige risico’s.

Het advies is om per unit 1 EHBO-koffer duidelijk zichtbaar te plaatsen. Met daarboven het bijbehorende pictogram.

Hoeveel personen bevinden zich in 1 unit?

  • Meer dan 25 personen in 1 unit? > EHBO-koffer A
  • Minder dan 25 personen in 1 unit? > EHBO-koffer B – kleiner en minder artikelen.

De eerste EHBO-koffer (wanneer er meerdere nodig zijn) is altijd een A-koffer. Een zogenoemde A-koffer wordt vaak op een centrale plek, bij de receptie, hoofdingang of bij de conciërge opgehangen daarnaast kan de eventueel aanwezige AED ook opgehangen worden. Indien er meerdere EHBO-koffers nodig zijn dan kunnen de overige EHBO-koffers B-koffers zijn.

Het verschil tussen de EHBO-koffers A en B

Voor kleine locatie met maximaal 25 personen is een B-koffer de beste optie. Deze is net iets kleiner dan EHBO-koffer A, maar biedt wel een compleet assortiment aan waarmee uw BHV’ers de meeste ongelukjes probleemloos kunnen behandelen. EHBO-koffer A bevat simpelweg meer van dezelfde producten, zoals desinfectant, mitella’s, verbanden en gaasjes, en is geschikt voor een grotere locatie met meer aanwezigen.

Onderhoud EHBO-koffer

Het is ook erg belangrijk dat u deze koffers minstens één keer per jaar:

  • inspecteert,
  • aanvult,
  • de houdbaarheidsdatum van de artikelen controleert,
  • en helemaal schoonmaakt.

Dit onderhoud kan en mag door u zelf uitgevoerd worden. Middels bijvoorbeeld de stickers, zoals in de afbeelding hiernaast, kan het volgende onderhoud worden aangegeven.

Wanneer de EHBO-koffer doormiddel van een zegel wordt voorzien verzekert u uzelf ervan dat de inhoud van de EHBO-koffer altijd compleet en direct inzetbaar is.

De persoon die binnen de organisatie verantwoordelijk is voor de EHBO-koffers zoals bijvoorbeeld je conciërge of ploegleider BHV, kan direct in 1 oogopslag zien of de koffer inzet gereed is en hoeft niet elk artikel individueel te controleren en bij te bestellen wanneer er geen zegel meer aanwezig is.

Incidenten

Een bijkomend voordeel is dat wanneer de EHBO-koffer wordt ingezet en de zegel wordt verbroken dit een direct signaal kan zijn om een incidentmelding te doen. Wanneer er een kleine verwonding is die middels een pleister te verhelpen is dan kan men de pleisterdispencer gebruiken en blijft de koffer inzet gereed. Wanneer de pleister alleen voldoende is dan is doorgaans een incidentmelding ook niet nodig.

Het advies is dan ook om de pleisterdispencer(s) in de nabijheid van de EHBO-koffer op te hangen.

Buiten activiteiten

Als er buiten activiteiten, bedrijfsuitjes, of andere activiteiten die niet op de werklocatie worden bijgewoond, dan moet ook hier een EHBO-middelen aanwezig zijn.

Het is dan niet toegestaan dat de EHBO-koffer van de muur wordt meegenomen. Een optie is om met de betreffende locatie waar men naar toe gaat af te spreken dat zij deze middelen verzorgen. Dit leg je o.a. vast in de overeenkomst met deze betreffende locatie. Wanneer dit niet kan, ben jij zelf verantwoordelijk voor het meebrengen van deze middelen. Dit kan ook doormiddel van een draagbare EHBO-tas met schouderband zoals op de afbeelding staat afgebeeld. Deze tas heeft dezelfde vulling als een B-koffer.

Sticker EHBO-Koffer
Zegel EHBO-koffer
pleisterdispencer
EHBO tas

Tot slot

Deze Blog is tot stand gekomen om antwoorden te geven op de vragen die regelmatig gesteld worden en die gesignaleerd worden tijdens de RI&E’s.

Heeft u interesse in de diensten van onze preventiemedewerkersBasis-,  Middelbare- of Hogere Veiligheidskundige neem dan eenvoudig contact met ons op via 033-4614303 of mail naar info@brogaal.com. Wij helpen graag direct verder.

Met Vriendelijke Groet,

Jeffrey Nachtegaal.

Wilt u dit bericht delen, gebruik dan de ondersteunende kanalen.

× Hoe kan ik je helpen?