Zoeken

Blog: Elektrische voertuigen

Steeds vaker lees ik berichten op het internet over het in brand staan van elektrische voertuigen. Of het nu gaat om een hoverboard of een elektrische fiets of een elektrische auto of een scootmobiel, de gevaren en risico’s blijven hetzelfde. Wat zijn de grootste risicofactoren en hoe kunnen wij onszelf het beste beschermen. Dat zijn de zaken die ik ga proberen op te sommen in deze Blog.

Waar worden de Li-ion accu’s toegepast.

Dit type accu wordt in het overgrote deel toegepast in onder andere de eerder genoemde elektrische voertuigen maar ook in veel meer producten zoals telefoons, laptops, gereedschappen en andere elektronica die we dagelijks gebruiken met een oplaadbare accu als krachtbron.

Hoe ziet een accupakket er uit.

In de afbeelding aan de rechterzijde staat een accupakket van een Tesla Model S en X. “Dit accupakket is gevuld met kleine oplaadbare batterijen zoals de afbeelding eronder. De Panasonic-cellen (NCR18650B) in de huidige Model S en X leveren standaard 3200 milli-ampèreuur (mAh) op 3,6 volt, waarmee ze per stuk goed zijn voor 11,52 Wattuur (Wh). In theorie heb je voor een 90 kWh-pakket 7.813 van deze cellen nodig“. (bron: Autoban.eu) Het accupakket van bijvoorbeeld een elektrische fiets of ander elektrisch apparaat wordt volgens hetzelfde principe gemaakt

Hoe ontstaat er kortsluiting in een accupakket.

Kortsluiting kan op verschillende manieren ontstaan namelijk:

  • Als gevolg van een thermische of elektrische overbelasting.
  • Als gevolg van een mechanische beschadiging, bijvoorbeeld door vallen of stoten.
  • Of een combinatie van de 2 bovenstaande punten. De temperatuur in de accu neemt dan steeds verder toe, waardoor op een gegeven moment schadelijke gassen ontsnappen.

Het gevaar

Het gevaar van de gassen is dat het niet alleen brandbare gassen zijn, maar ze zijn ook enorm giftig. En ze reageren ook nog eens enorm met water. Het gas dat uit een Li-Ion accu komt is HF gas. HF staat voor Fluorwaterstofzuur. HF is een kleurloos zuur met een bijtende werking en stekende geur. Wanneer HF vrijkomt dan lijkt het op stoom- of een LPG wolk. HF werkt bijtend op de ogen, huid en ademhalingsorganen. Daarnaast zijn Li-ion accu’s niet te blussen met water. Dit komt door het chemische proces dat is gestart in het accupakket.

Een praktijkvoorbeeld van hoe BHV’ers ernstige vergiftigings- en brandwonden kunnen gelopen.

E-bike & brandgevaar - Elektrabikes.nl
Een brandende elektrische auto blussen doe je zo | Autofans
  1. Een accu van een elektrische fiets ligt/staat binnen aan de lader.
  2. Deze accu vliegt in de brand.
  3. De ruimte waarin deze accu ligt wordt gevuld met het schadelijk, giftig en bijtend HF gas.
  4. De BHV organisatie binnen uw organisatie gaat proberen de brand te blussen.
  5. De brand gaat niet uit!
  6. De Brandweer komt erbij blust de brand na met veel te veel water en ziet na een tijdje dat het gaat om een elektrische accu.
  7. De betrokken BHV’ers moeten naar de eerste hulp om te worden onderzocht op de eerder genoemde gevaren van HF gas.

Wat zijn de gevolgen wanneer het niet gaat om een fiets maar om een elektrische auto. Deze staat dan geparkeerd in een parkeergarage onder het kantoorpand en wordt daar dan eventueel ook opgeladen.

En denk dan ook eens aan de economische schade en welke gevolgen dit heeft nadat er brand is geweest in de parkeergarage. Kan het pand nog wel gebruikt worden nadat de brandende auto daar voor een langere tijd heeft staan branden omdat de brandweer de brand niet uit kreeg?

Het IFV en de brandweer zijn continu bezig met het vernieuwen en uitbreiden van de kennis over dit onderwerp. Echter lopen zij ook achter de feiten aan omdat de techniek en de innovatie sneller gaat dan de verspreiding van kennis over dit onderwerp.

Tot slot

Ik wil niet zeggen dat ik tegen elektrische voertuigen ben. Ik wil alleen aangeven wat de gevaren zijn van het opladen van elektrische Li-Ion accu’s in ruimtes. Wij van Brogaal kunnen u adviseren over dit onderwerp en met u meedenken over het inrichten van veilige oplaadpunten. Onze veiligheidsadviseurs kunnen uw KAM-/ Preventiemedewerker en BHV-organisatie adviseren over het leveren van maatwerk aangaande incidenten met elektrische accu’s. De Veiligheidsadviseurs kunnen er niet voor zorgen dat ongevallen niet meer voorkomen in uw organisatie, desondanks kunnen we de kansen zeker verkleinen.

Bent u geïnteresseerd in een van onze diensten of wilt u meer informatie ontvangen over de mogelijkheden die Brogaal onder andere kan bieden? Dan lichten wij dit graag toe tijdens een vrijblijvend gesprek.

U kunt ons bereiken op info@brogaal.com of via telefoonnummer: 033-4614303.

Met Vriendelijke Groet,

Jeffrey Nachtegaal

Wilt u dit bericht delen, gebruik dan de ondersteunende kanalen.

× Hoe kan ik je helpen?